Informatie · De Maine Coon

Karakter

De Maine coon is een echt maatje. Ze zijn gek op gezelschap van mensen en andere dieren om hun heen.Zoals veel dieren vinden Maine Coon’s het niet leuk om alleen te zijn, en zeker niet als je veel van huis bent. Ze hebben een ontzettend lief karakter, en worden daarom ook wel “grote vriendelijke reus genoemd. Ze zijn slim en blijven tot op late leeftijd een speels karakter houden, ook het clown gedrag is typisch Maine Coon. Maine Coon’s zijn in tegenstelling tot andere katten vaak gek op water, dus kijk er niet raar van op als je met water bezig bent, de kat mee wil doen, of als ze in eens kleddernat terug komen van de waterbak, met als gevolg dat de plek om de waterbak ook helemaal nat is. Vaak zullen ze ook met een poot het water “schoon maken” voor ons ziet dit er uit als spatteren als een klein kind in een badje, dus zorg wel voor een zwarte, stevige drinkbak, die niet zo maar omkiepert, om nog meer nattigheid te voorkomen.

Een Maine Coon  blijft lang kitten, daarmee bedoelen we dat de kat pas laat volwassen wordt. Lichamelijk maar ook zeker geestelijk. Ze blijven heel erg lang speels en krijgen pas op late leeftijd de rust en het uiterlijk van een grote volwassen kat. Ze kunnen er misschien als volwassen kat ook wel wat imposant uit zien, maar dat vriendelijke, lieve karakter zullen ze altijd houden Het enige wat niet overeenkomt met het grote voorkomen van een Maine Coon is het stemgeluid. Ze hebben een heel lief miauwtje, dat zacht en lief klinkt, terwijl ze er uit zien alsof je ze 3 deuren verder op nog zou kunnen horen. Dus een perfecte vriend om in huis te hebben.


 

Uiterlijk

Een Maine Coon is een grote, grove kat. Alles is groot, de kop, de poten, de staart. Dus niet iets waar je zo maar langs kijkt. Ze zijn uitgegroeid als ze ongeveer drie jaar zijn. Dan pas hebben ze de volle kraag en het gespierde lichaam. En zoals alle dieren, hoe beter de voeding, hoe mooier en gezonder de kat. Het gewicht van de Maine Coon licht tussen de 4 en de 12 Kilo, maar er zijn al katers die meer wegen. Poezen zijn over het algemeen altijd kleiner dat de katers.

Maine Coon’s hebben een lange vacht, maar toch is deze erg goed te onderhouden. Ze zullen wel geborsteld en gekamd moeten worden. Maar 1 keer in de week is dan vaak al voldoende in tegenstelling tot andere langharige rassen.
Maine Coons zijn stevig gebouwde katten en ze hebben een brede kop, de neus heeft een lichte welving ( dip) en ze hebben grote oren waar haarpluimpjes ( tip’s) op het eind zitten. Ook hebben ze een kraag en een baard, deze begint aan de basis van de oren. Ze hebben lange haren aan de achterbenen  (broek) en een lange pluimstaart. De staart is lang en vol en kan er uit zien als een plumeau.

Er zijn voor de Maine Coon verschillende  vachtkleuren en patronen o.a. wit – zwart – blauw –rood – crème en nog veel meer. Daar ga ik verder op in op de site. ( zie kleuren) De ogen mogen groen-, goud- of koperkleurig zijn en bij witte katten mogen blauwe ogen of “odd-eye” ( twee verschillende kleuren ogen) ook.