Informatie · Wat is een Polydactyl?

 

Een Poly Maine Coon heeft een extra teen (soms ook meer) aan de voor en of achterpootjes. Je kunt het zien als een extra duimpje waardoor de klauw echt een grijphandje wordt.

Het schijnt dat vroeger 40% van de Maine Coons Polydactyl waren. Op dit moment zie je bijna alleen nog maar polydactylie bij Maine Coons, maar het kan bij alle katten voorkomen. Waarom is er dan in heel Europa dan geen poly huiskat te vinden? Dit is veroorzaakt door bijgelovige mensen in de middeleeuwen. Alles wat van het normale afweek werd tot de dood veroordeeld en zo ook de katten met extra teentjes. Dit terwijl ze toch niet zeldzaam waren in die tijd. In de Verenigde Staten hadden ze deze angsten voor het afwijkende niet en zo kon de Maine Coon met extra teen voortleven.

Op de show is een Poly Coon niet volgens de standaard; er zijn verschillende meningen over deze katten. De één vindt het een vergroeiing of een mismaking, terwijl de ander het ziet als een erfenis van de oorspronkelijk Maine Coon.

Poly Coons kun je wel voor de fok houden. Vele dierenartsen zien polydactylie niet als een misvorming, maar als een afwijking van de normale regel. Het is dan ook niet duidelijk waarom de extra tenen niet worden toegelaten bij de kattenshows terwijl er wel rassen worden getoond met ingefokte (soms dodelijke) misvormingen zoals de extreme Pers, de Scottish Fold, de Manx en de Japanse Bobtail.


 Een normaal katten pootje.


Een Polydactyl katten pootje.